Motivatie - Drie belangrijke componenten - Leefvit
16173
post-template-default,single,single-post,postid-16173,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Motivatie – Drie belangrijke componenten

Motivatie – Drie belangrijke componenten

Motivatie is een voorwaarde voor (leefstijl)verandering. Maar wat is motivatie nu precies?

Motivatie is een veel gebruikt begrip wat is afgeleid van het Latijnse woord motio, dat beweging betekent. Het wordt omschreven als datgene wat jou als persoon aanzet tot bepaald gedrag. Dit gedrag kan bijvoorbeeld zijn: sporten, leren voor een tentamen, gezond eten en ga zo maar door. Het is de drive die jou in beweging brengt, letterlijk en figuurlijk.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie, betekent dat de motivatie uit jouw als persoon zelf komt, je doet iets omdat je het zelf graag wilt. Bij extrinsieke motivatie komt de motivatie van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het van een ander moet of omdat je er iets voor terug krijgt in de vorm van een beloning (zoals geld).

Motivatie bestaat uit drie componenten, namelijk gereedheid, bereidheid en vermogen (of willen, kunnen en er klaar voor zijn).

Willen

Bij willen gaat het er om dat je het verschil waarneemt tussen de huidige situatie en hoe deze zou kunnen zijn. Pas het moment dat je de nieuwe situatie kunt verbinden aan wat voor jou belangrijk is, zal dit jouw het gevoel geven dat je ook wil veranderen.

Kunnen

Soms voel je dat je wel wilt, maar niet kan veranderen. Rokers bijvoorbeeld erkennen vaak wel de risico’s van hun gedrag en het belang van verandering, maar velen van hen zijn pessimistisch over hun kansen, ‘’ik wou dat ik het kon’’. Dit vat de combinatie van heel graag willen en weinig zelfvertrouwen samen.

Er klaar voor zijn

Je kunt graag willen veranderen en hiervoor ook in staat zijn, maar er toch niet klaar voor zijn. Dit heeft te maken met prioriteiten. Soms zijn er andere dingen die eerst of meer aandacht vragen.

‘‘Ieder mens is gemotiveerd, het is alleen de vraag waarvoor’’

Kortom

Je kunt wel willen veranderen maar je moet ook denken dat je het kan en er klaar voor zijn. Pas dan, als er geen andere barrières zijn, ben je klaar voor verandering.

Kende jij deze 3 componenten van motivatie al? Of herken je jezelf hier wellicht in? Ik ben benieuwd!

Geen reactie's

Geef een reactie