Etiketten lezen, hoe doe je dat eigenlijk?
16333
post-template-default,single,single-post,postid-16333,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Etiketten lezen, hoe doe je dat eigenlijk?

Etiketten lezen, hoe doe je dat eigenlijk?

Veelbelovende reclames, fris uitziende verpakkingen. Fabrikanten maken het ons niet altijd gemakkelijk om een ‘gezonde’ keuze te maken in de supermarkt. Door etiketten te lezen, weet je beter wat je koopt en kun je producten beter vergelijken, maar hoe lees je een etiket? Hierbij een aantal tips.

Wat er in een product zit, zie je lang niet altijd aan de buitenkant. Op het etiket kun je daarom veel informatie vinden zoals de naam, voedingswaarde, claims, ingrediënten, hoeveelheid, allergenen, herkomst, EU-ovaal, bewaarvoorschrift, gebruiksvoorschrift, ingevroren op, keurmerk, streepjescode, traceercode en fabrikant/importeur.

Tips:

       • Weet wat de voedingsstoffen betekenen

        Koolhydraten:
        Koolhydraten vormen voor ons lichaam de grootste bron van energie. Tijdens het spijsverteringsproces worden koolhydraten afgebroken tot glucose (suiker), waarna deze wordt opgenomen in het bloed. De glykemische index (GI) zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Je hebt producten met langzame en snelle koolhydraten.

        Eiwitten:
        Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en worden gezien als bouwstof voor ons lichaam. Er bestaan dierlijke en plantaardige eiwitten.

        Vetten:
        Vette vormen een belangrijke energiebron en vervullen uiteenlopende functies. De ‘goede’ vetten worden onverzadigde vetten genoemd (onverzadigd-oké) en de ‘slechte’ vette noemen we verzadigde vetten.

        Voedingsvezels:
        Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Ze geven je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer trek hebt.

       

       • Kijk naar de volgorde van de ingrediënten in plaats van calorieën

        De ingrediënten zijn grondstoffen waarmee het voedingsmiddel is gemaakt. Het meest gebruikte ingrediënt staat vooraan, het minst gebruikte ingrediënt achteraan. Daarnaast moeten de ingrediënten zo specifiek mogelijk worden weergegeven. Dus niet: ‘bloem’, wel: tarwebloem. Als het ingrediënt in de naam van het product zit, of met plaatjes of woorden duidelijk op de verpakking staat, dan moet ook het percentage erbij worden vermeld, bijvoorbeeld bij aardbeienyoghurt moet staan hoeveel aardbeien erin zitten. Ook staan er bij de ingrediënten de E-nummers. En als je allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen is het natuurlijk belangrijk om hier naar te kijken. Vaak kun je deze vinden onder de noemer ‘’allergenen’’ of ‘’dit product kan sporen bevatten van’’

       

       • Let op E-nummers

        Fabrikanten zetten soms de uitgeschreven naam van een stof op het etiket in plaats van een E-nummer. Dit klinkt natuurlijker. Er staat dan ‘citroenzuur’ in plaats van E330. Deze stoffen zijn over het algemeen niet schadelijk, ze worden uitgebreid getest door de EFSA en worden door de Europese Unie als veilig bestempeld. E-nummers worden vaak toegevoegd, aan pakjes, zakjes en andere kant- en klare producten. Door minder E-nummers te gebruiken eet je ook vaak meer natuurlijkere producten.

       

       • Ken de verschillende benamingen voor suiker

        Onder koolhydraten ‘waarvan suikers’, lees je hoeveel suiker er in het product zit. Dit kunnen toegevoegde suikers zijn maar ook natuurlijke suikers. Voor suiker zijn er nogal wat andere benamingen, over het algemeen kun je ervan uitgaan dan alles dat op –ose of –siroop/stroop eindigt een vorm van suiker is.  Kijk op het etiket of er suikers aan het product zijn toegevoegd. Deze ‘toegevoegde’ suikers heeft je lichaam niet nodig.

       

       • Vergelijk producten per 100 gram en niet per portie

        Vrijwel alle producten geven naast de voedingswaarde van 100g ook voedingswaarden per portie weer. Er is echter geen portie hetzelfde, zo rekent de ene fabrikant 30 gram voor 1 portie en de andere 45 gram. Of neem bijvoorbeeld een meeneemverpakking waar twee koekjes in zitten, daar wordt vaak het aantal calorieën van één koekje vermeld.

       

       • Ken de voeding- en gezondheidsclaims

        Op de voorkant van verpakkingen vind je vaak kreten als ‘bron van vezels’ of ‘goed voor de weerstand’. Die kreten worden claims genoemd. Soms klopt zo’n claim inderdaad maar meestal zijn het loze kreten om jou te verleiden het product te kopen. Als er ‘ambachtelijk’, ‘vers’ of ‘natuurlijk’ op een verpakking staat, klinkt dat mooi maar het zegt niets. Zo kan ‘ambachtelijk’ brood net zo goed in de fabriek zijn gemaakt.

       

       • Ken de verschillende keurmerken

        Keurmerken kunnen helpen bij het kiezen voor duurzame en soms gezondere producten, door een herkenning van het logo op en verpakking. Echter zijn niet alle producten aangesloten bij een keurmerk. Neem bijvoorbeeld het blauwe of groene vinkje. Wanneer je niet aangesloten bent bij stichting Ik kies Bewust, krijgen sommige producten ook geen vinkje, ook al voldoet het product wel aan de criteria of is het soms zelfs een betere keuze binnen de productgroep.

       

 

Kortom, het is belangrijk om zelf het etiket zo zorgvuldig mogelijk te lezen om een keuze te kunnen maken wat jij belangrijk vind. Mocht je hier wat hulp bij willen gebruiken dan kun je eventueel de app ‘Kies ik gezond’ downloaden. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten waardoor het ontcijferen van etiketten een stuk eenvoudiger wordt of neem gerust eens contact met me op om het lezen van etiketten samen door te nemen.


Lees jij wel eens etiketten? & heb je wellicht nog andere tips? Laat het hieronder weten!
Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie