Wat zijn gewoontes en kun je deze afleren, doorbreken of veranderen?
16155
post-template-default,single,single-post,postid-16155,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Wat zijn gewoontes en kun je deze afleren, doorbreken of veranderen?

Wat zijn gewoontes en kun je deze afleren, doorbreken of veranderen?

Gewoontes, je hebt ze en je kent ze. Maar hoe ontstaan gewoontes? & kun je deze afleren doorbreken of veranderen?

Gedrag is alles wat we doen en wat we denken. Het is datgene wat zichtbaar is van onze persoonlijkheid. Gedrag is te onderscheiden in twee soorten, namelijk bewust gedrag en onbewust gedrag. Vaak wordt ons gedrag gevisualiseerd door een ijsberg. Van een ijsberg steekt namelijk maar een klein deel boven het water uit en het grootste gedeelte bevindt zich onder water. En zo zit het ook met ons gedrag.

Bewust / Onbewust gedrag

Slechts 5% van ons gedrag is bewust gedrag, ook wel het topje van de ijsberg. Dit is gedrag waar we eerst over nadenken. Bijvoorbeeld bij het maken van een belangrijke keuze.

De overige 95% van ons gedrag is onbewust, dit is het gedeelte van de ijsberg dat zich onderwater bevindt. Je onbewuste gedrag bestaat uit dagelijkse gewoontes en hoe je met anderen omgaat.

Gewoontes

Je wekker uitzetten als hij af gaat, je tandenpoetsen, uitkijken als je oversteekt en ga zo maar door. Je hoeft er niet bij na te denken. Het gaat routinematig, alsof je op de automatische piloot overstapt. Een gewoonte. Gewoontes zijn dus zeker ook functioneel, het kost weinig moeite en inspanning en daardoor minder energie.

Toch zijn er soms gewoontes die je graag zou willen veranderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je meer wilt gaan bewegen, stoppen met roken, gezonder wilt eten of meer wilt ontspannen. Het is niet makkelijk maar zeker wel mogelijk. Gedragsverandering gaat stap voor stap, het is een proces en duurt soms een paar weken, maar vaker maanden of zelfs jaren. Maar hoe verander je gedrag en zorg je voor een duurzame gedragsverandering? Hierover lees je de komende weken meer.

Heb jij wel eens een gewoonte doorbroken? Of welke gewoontes zou je juist willen doorbreken? Ik ben erg benieuwd.

Geen reactie's

Geef een reactie